• Motoros Hírek
  • MotoGP Hírek - Városi verseny rendezését fontolgatja a MotoGP vezetősége

MotoGP Hírek - Városi verseny rendezését fontolgatja a MotoGP vezetősége

Készült: 2018.január.22 11:57 Készítette: Lipták Melinda Írta: Balogh Tamás Kategória: Motoros Hírek, Motogp hírek Forrás P1race.hu

MotoGP Hírek - Városi verseny rendezését fontolgatja a MotoGP vezetősége
Carmelo Ezpeleta egy spanyol lapnak adott nyilatkozatában elárulta: vizsgálják annak lehetőségét, hogy a jövőben egy utcai pálya is bekerüljön a világbajnokság naptárába.
Miközben a Formula-1-ben és a többi autós szériában egyre gyakoribbak az utcai pályák – a Formula-E futamait szinte kizárólag ilyeneken rendezik –, addig a gyorsaságimotoros-világbajnokságon eddig fel sem merült ennek lehetősége, főként a biztonsági aggályok miatt. Utcai motorversenyeket persze rendeznek a MotoGP-n kívül, elég csak például a makaói viadalra gondolnunk, most azonban Carmelo Ezpeleta, a vb-t irányító Dorna első embere a spanyol Expansion lapnak nyilatkozva elárulta, a jövőben nem kizárt, hogy egy városi pálya is bekerülhet a naptárba:

„Elképzelhető, hogy lesz egy utcai pálya a MotoGP-ben. Van egy elég szolid projektünk egy meleg városban. Elméletben a pálya célegyenese az utcán lenne, míg a paddock fedett lenne, beépítve egy kiállító központba. A nagydíjhétvégén a versenyre használnák ezt, míg az év többi részében sok minden másra” – magyarázta Ezpeleta. Természetesen egy ilyen projekt esetén a legfőbb kérdés az, miképp garantálnák a versenyzők megfelelő biztonságát – érdekes lenne egyébként meghallgatni a motorosok véleményét is az utcai futam lehetőségéről.

Ezpeleta azt is elárulta az interjúban, hogy nagyjából nyolc ország érdeklődik nagydíjrendezés iránt – vélhetően köztük van Magyarország és a Hungaroring is, amelynek vezetői „tapogatozó egyeztéseket” folytatnak a Dornával –, viszont pár éve azt eldöntötték, hogy húsznál több fordulót nem rendezhetnek egy szezonon belül. Márpedig idén érkezik Thaiföld, jövőre pedig a tervek szerint a finn Kymi Ring, a Motorsport.com viszont úgy tudja, hogy Mexikóval és az Egyesült Arab Emirátusokkal is tárgyal a Dorna – nem kizárt, hogy egyiküknél rendezhetnék az említett városi versenyt.