• Autós Hírek
  • Forma-1 Hírek - Túl sokat fogyaszt a McLaren, Alonsónak ügyeskednie kellett, hogy célba érjen

Forma-1 Hírek - Túl sokat fogyaszt a McLaren, Alonsónak ügyeskednie kellett, hogy célba érjen

Készült: 2018.április.10 10:48 Készítette: Lipták Melinda Írta: Varga Ákos Kategória: Autós Hírek, Forma1 Hírek Forrás f1hungary.fw.hu

Forma-1 Hírek - Túl sokat fogyaszt a McLaren, Alonsónak ügyeskednie kellett, hogy célba érjen
Fernando Alonso a Bahreini Nagydíj végéhez közeledve azt vette észre, hogy autójában alig van már üzemanyag, ezért hagyta magát leköröztetni Sebastian Vettellel, hogy ne kelljen az utolsó kört lefutnia.
Kétféleképpen értelmezhetjük Fernando Alonso bahreini hetedik helyét. Ez egyrészt zsinórban a második pontszerzés a kétszeres spanyol világbajnok számára 2018-ban, másrészt pedig a csapat képes volt talpra állni az időmérő edzésen elszenvedett blamázs után. Az előző évek hondás gyengélkedése után egészen szürreális azt látni, hogy a McLaren a harmadik helyen áll a konstruktőri tabellán, míg Fernando Alonso is csak eggyel foglal el rosszabb pozíciót egyéniben, és negyedik.

Nem megy rosszul Stoffel Vandoorne sem, aki bár egyelőre nem tudott még csak hasonló eredményt sem felmutatni, mint a nagynevű spanyol csapattárs, azért ő is mindkétszer pontot tudott szerezni, ráadásul most hétvégén a legutolsó pozícióból visszakapaszkodva, tizenegy (!!) pályán bemutatott előzésnek is köszönhetően. Ezeket az adatokat olvasva azt hihetnénk, a McLarennél minden a legnagyobb rendben, ez azonban koránt sincs így.

A csapatnál, és a külső szemlélők nagy részénél mindenki tudja, hogy a viszonylagos jó eredményekben nagy szerepet játszott a körülmények szerencsés alakulása mind a szezonnyitón, mind most Bahreinben - emlékezhetünk, az Albert Parkban a haasosok írták le magukat Alonsóék előtt, legutóbb pedig szintén többeknek problémái voltak, elég ha csak Räikkönen bokszbalesetére vagy a két red bullos kiesésére gondolunk.

Amellett, hogy a McLaren nyilván határozottan jobb, mint eddig volt (oké, a hondás korszaknál nem is nehéz), azért az MCL33-assal nem egy és nem két probléma van. Az egyik ilyen a szuperlágy gumik kezelése, olyan, mintha minél puhább keveréket tennének fel a McLarenekre, annál instabilabb lenne az autó. Hogy a problémát valahogy ellensúlyozzák, meg kellett változtatni az autók beállításait, végül nem is sikerült egyik mclarenesnek sem bejutnia a Q3-ba, holott ez lett volna a cél.

“Meg kell értenünk, mi történt." - mondta a gyenge időmérős szerepléssel kapcsolatban a szombati nap végeztével Éric Boullier csapatfőnök. "Információt kell kérnem a gyártól is, hogy elmondják, mi okozta a problémát." A futam aztán némileg feledtette a szombati csalódást, de azért Fernando Alonso továbbra is óvatosan örült: "Az, hogy pontot szereztünk, nagyszerű hír, főleg Bahreinben, két autóval, de csökkentenünk kell a problémákat, amit az előttünk haladók okoznak nekünk, mert sokkal nehezebb hétvégénk volt, mint amire számítottunk."

Alonso a maga részéről egyébként mindent megtesz, sokszor erőn felül is, de van, amit az ő kiválósága sem tud egy idő után már ellensúlyozni. Egy ideig a spanyol tartotta magát (az első kiállás például még Vettelénél is gyorsabb volt), aztán viszont látványosan visszalassult legutolsó körére. Nagyon látványosan.

A kétszeres világbajnok utolsó köre nem kevesebb, mint tizenöt másodperccel volt lassabb az utolsó előttinél, amivel kapcsolatban először mindenki műszaki hibára gyanakodott, de sokkal prózaibb volt az ok: túlfogyasztott az MCL33, és félő volt, hogy kifogy az üzemanyagból. Mindezt úgy, hogy egyébként még virtuális biztonsági autós fázis is volt a versenyen.

Fernando Alonso tehát tényleg az utolsó néhány csepp üzemanyagot sajtolta ki autójából, ugyanis egyszerűen túl nagy az autó légellenállása, ez pedig túlfogyasztáshoz vezet. Az előbb említett 15 másodperccel lassabb kör végül elég volt ahhoz, hogy Sebastian Vettel lekörözze őt, így pedig ne kelljen teljesítenie az utolsó kört. Ha még ez is ott lett volna feladatként, könnyen lehet, hogy nem ér végig.

Ami pedig különösen fájhat a McLarennek, az az, hogy a Toro Rosso szárnyalt a Hondával a szahíri éjszakában. "Meglepetés volt, főleg az ausztráliai problémáik után." - ismerte el Alonso a riválissal kapcsolatban. "De a bahreini pályán a Toro Rosso mindig jó, most ráadásul még a szokottnál is versenyképesebbek voltak. Azonban továbbra is úgy gondolom, hogy a szezon végén előttük leszünk. Óriásit léptek előre, de remélhetőleg mi is ugyanígy tudunk majd tenni." Meglátjuk.