• Autós Hírek
  • Forma-1 Hírek - Nagyobb fejtörést okoz a halo az F1-mérnököknek, mint sejtették

Forma-1 Hírek - Nagyobb fejtörést okoz a halo az F1-mérnököknek, mint sejtették

Készült: 2017.augusztus.14 14:24 Készítette: Lipták Melinda Kategória: Autós Hírek, Forma1 Hírek Forrás Motorsport.com

Forma-1 Hírek - Nagyobb fejtörést okoz a halo az F1-mérnököknek, mint sejtették
Az elejétől fogva világos volt, hogy sok gondot fog okozni a halo a mérnököknek, de ahogy halad előre a projekt, folyamatosan derülnek ki az újabb nehézségek. Egzakt előírásokat csak szeptemberben tesz közzé az FIA.
A jövőre bevetésre kerülő halo valójában a negyedik változat lesz: a 2016-ban tesztelt variáns volt a második, idén érkezett volna a harmadik, de ez végül elmaradt, köszönhetően annak, hogy csak jövőre debütál az eszköz. A Mercedes által nemrég tesztelt kivitel közelített a négyes változathoz.

Pontos szabályok még nincsenek az FIA részéről, csak szeptemberben készülnek el ezekkel. Andy Green szerint akkor már „túl késő”, mondja a Force India technikai vezetője az auto motor und sportnak. „Kifutunk az időből a monocoque véglegesítésével”- jegyezte meg. Charlie Whiting úgy véli, kellő információ áll rendelkezésre, csak részletek hiányoznak az összképből.

A Mercedes két hete tesztelt egy újabb halót a Hungaroringen, ez már betekintést nyújt a négyes variánsba. Az első pillér vékonyabb lett – 20 mm helyett 16 mm -, cserébe megerősítették a felső gyűrűt. Azt még nem tudni, hogy a W08-ra felszerelt eszköz esetében a megengedett aerodinamikai elemek miatt lett vastagabb a perem belső oldala, vagy esetleg az erősítésnek tudható be a jól látható változás.

A fejvédelmi eszközt egy cég fogja biztosítani mindenkinek, ennek kiválasztása folyamatban van. Súlya 9 kg, de az autók minimumsúlya csak 5 kilóval emelkedik. „A legutóbbi súlyemelés során már bekalkuláltunk 10 kilót a halo miatt. A csapatok úgy döntöttek, máshol vetik be az extra súlyt”- jegyezte meg rezignáltan Whiting.

James Key a Toro Rossótól azt is elmagyarázta, miért jelent jelentős mérnöki feladatot a halo applikálása. „A súlypont felfelé fog elmozdulni, a súlyelosztás pedig az első tengely irányába. Meg kell erősíteni a cockpitot oldalról, hogy az a halóval együtt eleget tegyen a terheléses teszteknek. Ez másféle karbonstruktúrát jelent a megfelelő pontokon.”

Fontos tudni, hogy mely pontokon fogja vizsgálni a struktúrát az FIA és milyen szögből éri majd a terhelés. Középpontban nem maga a halo áll majd, hanem az egész struktúra, beleértve a cockpitot és a halót. A halo lesz a kocsi legstabilabb része, mondják az FIA részéről. Felülről 116 kilonewton erőnek teszik ki, elölről 46 kN éri majd, 93 kN oldalról. Szintén problematikus, hogy mi lesz aeróval. A halo bezavarhat a felső légbeömlőnek és a hátsó szárny felé terelt légáramlatoknak. Ezen segíthetnek a felső gyűrűn elhelyezhető, maximum 20 mm nagyságú légterelő idomok. Még azt is pontosítani kell, mi megengedett és mi nem, de Key szerint ez a lépés „segíthet minimalizálni az aerodinamikai hátrányokat”.