• Autós Hírek
  • Forma-1 Hírek - Hamilton nyerte a Japán Nagydíjat Verstappen előtt, Vettel kiesett

Forma-1 Hírek - Hamilton nyerte a Japán Nagydíjat Verstappen előtt, Vettel kiesett

Készült: 2017.október.08 09:11 Készítette: Lipták Melinda Írta: Hujber Dávid Kategória: Autós Hírek, Forma1 Hírek Forrás Motorsport.com

Forma-1 Hírek - Hamilton nyerte a Japán Nagydíjat Verstappen előtt, Vettel kiesett
Lewis Hamilton nagyon közel került ahhoz, hogy négyszeres világbajnoknak mondhassa magát, független attól, hogy még négy futam hátravan a szezonból. Max Verstappen újabb remek teljesítménye, ezúttal Suzukában.
A vártnak megfelelően a versenyzők teljesen száraz és napos körülmények mellett állhattak fel a rajtrácsra Suzukában. Minimális esély sem volt az esőre, így Vettel számára rögtön kiesett egy forgatókönyv Hamilton esetleges legyőzését illetően, ami kulcsfontosságú számára, mivel a hátránya több mint 30 pont volt a rajt előtt.

A pálya hőmérséklete 42°C körül alakult közvetlen a rajt előtt, ami nem volt a legjobb hír a Mercedes számára, hiszen a melegebb körülmények között sokkal nehezebb versenyezniük. A rajtrácson Lauda is elismerte, aggódik emiatt, mert az időmérőn hűvösebb volt, ami a tempójukon is meglátszott.

Akárcsak egy héttel ezelőtt Räikkönen esetében a második rajtkockán, Vettel gépéről is lekerült a motorborítás, szinte percre pontosan akkor, mint Malajziában a finnél. A Ferrari szerelői alig kaptak levegőt egymástól, annyian ténykedtek az SF70-H hátsó részén. A gyújtógyertyával volt gond, amit a telemetriai adatokból is láttak a mérnökök, de Vettel szintén érezte, hogy valami nem stimmel. A német végül el tudott menni a szokásos felvezető körére a saját pozíciójában, bízván abban, hogy teljesen megoldották a problémát.

A rajt nagyon sima volt Hamilton részéről, és esélyt sem adott Vettelnek, miközben Verstappen szokásához híven rendkívül kemény volt az ausztrál csapattársával. Ricciardo ezek után még Oconnal szemben is pozíciót veszített, miután megingott a holland manővere miatt. Sainz utolsó toro rossós versenye igen rövidre sikerült, miután elszállt a géppel. Emiatt biztonsági autós fázis volt érvényben.

A TOP-10 sorrendje a következőképpen nézett ki az SC mögött: Hamilton, Verstappen, Ocon, Ricciardo, Bottas, Vettel, Pérez, Massa, Hülkenberg, Magnussen.

A négyszeres világbajnok sokat esett vissza, ami mögött technikai gondok voltak. A csapatrádión keresztül közölte is, hogy folyamatosan fogy az erő a csomagból. A futam a 3. körben folytatódhatott tovább. Sokat nem kellett várnunk arra, hogy Vettel újabb pozíciókat veszítsen, ami egyértelműen jelezte, hogy komoly a gond. Mindeközben Hamilton az élen autózott… A Ferrari látván a szenvedést, nem várt tovább és kihívta a bokszba a versenyzőjét, akinek ezzel véget is ért a versenyzés Suzukában, és egyúttal valószínűleg a bajnoki álma is. A hivatalos tájékoztatás szerint a gyújtógyertya hibásodott meg, amivel a rajtrácson is bajlódtak.

A 8. körben jött a következő baleset. Ericsson landolt orral a falban a második szektorban a Sauber volánja mögött. A versenybíróság azonban emiatt nem küldte be a biztonsági autót a pályára. Virtuális biztonsági autós fázis volt érvényben helyette. A visszajátszásokból kiderült, hogy a svéd egy tipikus versenyzői hibát vétett a megcsúszásával.

Ricciardo a 11. körben, közvetlen a virtuális biztonsági fázis után előzte meg Ocont, ezzel megszerezvén a harmadik helyet. Az ausztrál a célegyenes végén ment el a Force India francia versenyzője mellett. Nem igazán volt esélye a fiatal tehetségnek. Egy körrel később ugyanezt a manővert hajtotta végre Bottas a Mercedesszel. Ez már inkább egy kikerülés volt, mint előzés.

A 17. körben a pontszerzők sorrendje: Hamilton, Verstappen, Ricciardo, Bottas, Ocon, Pérez, Räikkönen, Massa, Hülkenberg, Magnussen.

Ocon a 21. körben állt ki a lágy gumikárt. A Force India hibázott a cserénél és az 3.3 másodpercig tartott. A francia Alonso mögé ért vissza a 12. helyen. Az élmezőnyből Verstappen kezdte meg a kiállásokat. A holland kerékcseréje 2.3 másodpercig tartott. A Red Bull pilótája a 22. körben állt ki, és Räikkönen elég hajtott vissza egy kemény és határozott manővert követően. Ezzel gyakorlatilag semmit sem veszített.

Közvetlen ezután Hamilton autóján is megvolt a gumicsere. A Mercedes versenyzője 2.4 másodpercet állt bent, ami egy újabb gyors munka volt a szerelőktől. Ricciardo a 25. körben ment ki a kiállására. Az első helyről állt ki, de addig a pontig még nem volt a bokszban. A cseréje nem volt tökéletes, ami 3.1 másodpercig tartott. Verstappen a 28. körben esett rá Hamiltonra, akinek elveszett az előnye, részben amiatt is, mert Bottas autózott előtte, akkor még kiállás nélkül. Ahogy Lewis jelezte a turbulens levegő okozta problémát, a Mercedes rászólt Valtterira, aki el is engedte a csapattársát és így közvetlen a holland elé került.

Räikkönen a 29. körig húzta el a cseréjét, ami nem volt túl gyors (3.3 mp). A fin a 6. helyen tért vissza a pályán. Bottas a 30. körben cserélt kereket. Ekkor Hamilton előnye 3 másodpercre növekedett Vettellel szemben. A finn cseréjét 2.3 másodperc alatt hajtotta végre a Mercedes, amivel a negyedik pozíciót tudhatta magáénak a kiállás után.

Räikkönen a szuper-lágy gumikon a 33. körben előzött egyet, és ekkor az 5. helyen állt. A Ferrari versenyzője kihasználta az autó-és gumikülönbséget. Hülkenberg be sem mozdult a finn ellen. Hülkenberg a 42. körben állt ki ismét, és végleg. A DRS ragadt be. A szerelők megpróbálták megoldani a helyzetet, de nem jártak sikerrel. Még ugyanebben a körben láthattunk egy látványos jelenetet. Magnussen határozott volt, és betette a gépet a Williams elé, miközben össze is értek Massával. Pontszerzésért ment a csata. Az első kanyarban megcsúszott a Haas, és miközben a dán korrigált, rácsúszott a társára.Nem járt érte büntetés.

A 47. körben az első szektorban Stroll megállt a pálya szélén. A Williamsben elromlott valami, és miután nagyon rossz helyen állt a kanadai, ismét virtuális biztonsági autós fázis volt érvényben.

Hamilton végül nem engedte ki a kezéből a győzelmet (a harmadik volt neki Suzukában), de Verstappen nem maradt el tőle túlságosan, miközben Ricciardo maga mögött tudta tartani a másik Mercedest, így a Red Bull újra egy nagyon eredményes hétvégét zárt Malajzia után.

A jelenlegi kép alapján azt mondhatjuk, hogy a Red Bull az idény végére valóban megérkezett, a Ferrarira biztosan, ami még eredményezhet pár igencsak jó nagydíjat, főleg a 2018-as idényt illetően, hiszen a szabályok nem változnak számottevően és a Renault nagyon bizakodó az új motorja miatt.

Räikkönen az egyetlen állva, vagy inkább megmaradt Ferrarival ötödik lett, közvetlen a Force Indiák előtt, akik szokásukhoz híven pontokat szereztek a csapatuknak. Rajtuk kívül ez még a Haas pilótáinak sikerült, ami meglepetés lehet, hiszen az amerikaiak végig küszködtek a hétvégén.

Az utolsó pontszerző hely Massáé lett a Williamsszel. Alonso a végén nagyon ráesett a Mercedes motorral hajtott riválisára és korábbi csapattársára, de nem járt sikerrel.

Immáron közel 60 pont az előnye Hamiltonnak, ami túl nagynak tűnik.