• Autós Hírek
  • Forma-1 Hírek - Hamilton megnyerte az ausztrál időmérőt, Bottas rommá törte a Mercedest

Forma-1 Hírek - Hamilton megnyerte az ausztrál időmérőt, Bottas rommá törte a Mercedest

Készült: 2018.március.24 14:56 Készítette: Lipták Melinda Írta: Hujber Dávid Kategória: Autós Hírek, Forma1 Hírek Forrás f1hungary.fw.hu

Forma-1 Hírek - Hamilton megnyerte az ausztrál időmérőt, Bottas rommá törte a Mercedest
Lewis Hamilton nem kegyelmezett, és egy nagyon nagy idővel megnyerte az ausztrál időmérőt a két Ferrari és a két Red Bull előtt.
Ellentétben a harmadik szabadedzéssel, az időmérő száraz körülmények között vehette kezdetét, és a csapadék távol is maradt az Albert Parktól, ami nyilvánvalóan jó hír volt a Mercedes számára, mely így messze kisebb kockázat mellett szállhatott harcba az első sorért. Korábban a Red Bull nyilatkozott úgy, hogy sokkal jobban örülnének az esőnek, mivel szerintük a W09 Hamiltonnal normál körülmények között megállíthatatlan a kvalifikációkon.

Q1
A Q1 kiesői között nem találhattunk meglepetést, és ahogy az várható volt, a kiesők a Williams, a Toro Rosso és a Sauber pilótái közül kerültek ki: Hartley, Ericsson, Leclerc, Szirotkin, Gasly. A Williamsnél Stroll élte túl az első etapot, és jutott tovább a Q2-be a 14. helyen, közvetlen Ocon előtt, aki majdnem kiesett a Force Indiával.

A legjobb időt Hamilton rakta össze, de Räikkönen nem volt tőle túl messze a Ferrarival, majd jött Vettel és a két Red Bull, tisztes távolságban. A legjobbak mögött Sainz végzett a Renault-val. A TOP-10-ben találhattuk még Alonsót, Grosjeant, Bottast és Hülkenberget. Ebből a sorból a Mercedes finn versenyzője lógott ki a 9. helyen, de ő DRS-problémákkal küszködött.

Q2
Hiába a nagy várakozás, és a sok pozitív nyilatkozat, a McLaren egyik autójával sem jutott be a Q2-be. Alonso a 11., Vandoorne a 12. lett. Kettejük között nem volt nagy a különbség, de mindkettejükre hosszú út vár a folytatásban, hogy az MCL33 előrébb kerüljön. A két Force India ugyancsak búcsúzott, ami nem lehet meglepetés, hiszen eddig a csomag nem működik túl jól. Ezzel szemben a Haas igencsak versenyképes. Magnussen és Grosjean is ott volt a TOP-10-ben, akárcsak a Renault két pilótája. Sainz közvetlen a leggyorsabbak között ment be a Q3-ba, míg Hülkenberg 10. lett.

A legjobb időt, ami egyúttal körrekord is volt, Vettel abszolválta Hamilton előtt. 0,1 másodperccel volt lassabb a Mercedes, és Bottas is nagyon közel volt a másik W09-el. A Red Bull pedig szuperlágy gumikon vetődött be a 4. helyre Verstappennel, míg Ricciardo ezen a keveréken 6. lett. Ez egyértelműen egy taktikai húzás volt a csapattól, hiszen ezzel a keverékkel fognak rajtolni vasárnap.

Q3
A Q3 rögtön egy nagy csattanással indult, miután Bottas hibázott az első szektorban és odavágta a W09 hátulját, valamint annak elejét. A finn nem sérült meg, de az autója súlyos károkat szenvedett, ami nagy sebességgel vágódott neki a falnak. Ebből könnyen egy motor-és váltócsere lehet Valtteri részéről. Ha pedig mindent cserélnek, akkor a bokszból fog indulni, ami igencsak reális forgatókönyvnek tűnik.

A Q3-ra Hamilton mindent feltekert, és egy pokolian durva időt autózván esélyt sem adott a társainak. A két Ferrari végzett mögötte Räikkönennel és Vettellel, majd jön Verstappen és Ricciardo. A folytatás a TOP-10-ben: Magnussen, Grosjean, Hülkenberg, Sainz, Bottas.