• Autós Hírek
  • Forma-1 Hírek - Hamilton-győzelem a Belga Nagydíjon Vettel és Ricciardo előtt

Forma-1 Hírek - Hamilton-győzelem a Belga Nagydíjon Vettel és Ricciardo előtt

Készült: 2017.augusztus.28 06:35 Készítette: Lipták Melinda Írta: Hujber Dávid Kategória: Autós Hírek, Forma1 Hírek Forrás Motorsport.com

Forma-1 Hírek - Hamilton-győzelem a Belga Nagydíjon Vettel és Ricciardo előtt
Lewis Hamilton egy egészen nagyszerű versenyzést bemutatván nyerte meg a Belga Nagydíjat, közvetlen a legnagyobb riválisa és az egyetlen talpon maradt Red Bull előtt. A hét első felében volt esély arra, hogy vasárnap leszakad az ég a verseny ideje alatt, de ebből nem lett semmi.
A mezőny végig száraz körülmények között hajthatott a belga aszfaltcsíkon, akárcsak a szombati időmérő edzésen. Közvetlen a zöld jelzés előtt 22°C volt a levegő hőmérséklete, míg az aszfalté 32°C. A rajt mindig nagyon rizikós Spa-ban, de ezúttal a mezőny egészen simán jött el a zöld jelzéskor.

Az egyik legnagyobbat Alonso rajtolta, aki a McLaren-Hondával a 7. helyre jött fel, közvetlen a két Red Bull mögé. A spanyol világbajnok Hülkenberggel vívott óriási csatát, már az első körökben, de a Honda motorereje miatt ő sem tudott csodát tenni. A 6. körben már pontszerző sem volt. Az élen a helyzet változatlan maradt pár kör elteltével: Hamilton-Vettel-Bottas-Räikkönen-Verstappen-Ricciardo. Később a visszajátszásokból kiderült, hogy a két Force India az Eau Rouge előtt összeért egymással, olyannyira, hogy Pérez még a falat is súrolta. Pérez egyszerűen ráterelte a franciára a gépet, így kisebb csoda volt, hogy nem lett hatalmas baleset az esetből. Újabb beszélgetés várható a pilóták között, elsősorban a mexikóival…

Az első kiesőre nem kellett sokat várnunk, hiszen a 3. körben Wehrleint betolták a bokszba. A Sauberben sebességváltót cseréltek a nagydíj előtt, de ez is kevés volt ahhoz, hogy legalább a futamot befejezze a tehetséges német. A 8. körben jött az igazi dráma a hatalmas holland szurkolók számára, hiszen Verstappen alatt megállt a Red Bull. Ez egy újabb olyan kiesés tőle, amiről egyáltalán nem tehetett.

"Ez hihetetlen, ezt nem akarom elhinni." - mondta a csapatrádión keresztül a Red Bullnak. Ez a hatodik kiesése volt Maxnek. Bahrainben, Spanyolországban, Kanadában, Azerbajdzsánban és Ausztriában esett még ki technikai gond miatt. Mindez azt jelenti, hogy az eddig lezajlott nagydíjak felén nem tudott célba érni. Hamilton a 13. körben állt ki a lágy gumikért. A Mercedes egy gyors cserét követően folytathatta az útját, addig Vettel kint maradt a viseletesebb ultra-lágyon.

A másik Mercedesszel Bottas egy körrel később hajtotta be a bokszba. 3.3 másodperces volt a finn cseréje, aki szintén lágy gumikat kapott. Vettel a 15. körben ment ki a lágy gumikért. A cseréje 2.6 másodpercig tartott, ami egy villámgyors munka volt a Ferrari szerelőitől. A német azonban nem tudott előzni, a plusz két köre ellenére sem.

Räikkönen a verseny 16. körében abszolvált a kiállását, 2.8 másodperc alatt: ugyanúgy lágy gumikkal ment tovább. Még ebben a körben megerősítették, hogy Räikkönen 10 másodperces stop/go büntetést kapott, amiért nem lassított a dupla sárga zászlós időszak alatt. 2007 bajnoka nem értett egyet a döntéssel és ezt ordibálva, fennhangon közölte a csapatrádión. Elmondása szerint amiatt nem vette el, mert Verstappen már a pálya szélén állt a Red Bullal. A visszajátszásból jól látszott, Kimi egy pillanatra sem vette el a lábát a gázról.

Alonso a 26. körben ment ki a bokszba, de ez egy nem tervezett kiállás volt a részéről. A technika megint felmondta a szolgálatot a Hondában, így ez egy újabb sikertelen hétvége volt számára. "Motorprobléma." - közölte röviden a spanyol.

A 30. körben a két Force India megint összeért egymással, szinte ugyanott, mint a rajtnál! És ezúttal is Pérez volt az, aki odanyomta a falhoz Ocont! A francia első szárnya megsérült, míg a mexikói jobb hátsó defektet kapott. Esteban teljesen jogosan nagyon dühös volt és sokat káromkodott, valamint idiótának nevezte a csapattársát.

A sok törmelék miatt biztonsági autós fázis volt érvényben. Räikkönen és a Ferrari azonnal reagált erre, aki ultra-lágyakat kapott. Vettel ugyancsak a leggyorsabb keveréket kapta meg, amivel nagy előnybe kerültek a Mercedesszel szemben. A többiek szintén cseréltek, megkavarván ezzel a paklit.

A biztonsági autó mögött így nézett ki a TOP-10 sorrendje: Hamilton, Vettel, Bottas, Ricciardo, Räikkönen, Hülkenberg, Grosjean, Massa, Magnussen, Ocon. A verseny 11 körrel a leintés előtt folytatódhatott, egy igazi sprintversennyel. A 34. körben Räikkönen és Ricciardo lekergették a pályáról. A finn az 5. helyre esett vissza. Ekkor a dobogós hely a Red Bull ausztrál versenyzőjévé volt.

Noha Hamilton alatt a hétvége leggyengébb keveréke dolgozott az utolsó etapban, meg tudta tartani az első helyét. A brit világbajnok péntek délelőtt jelezte, nagyon erős a lágy gumikon és ennek most óriási hasznát vette. Vettel hiába tett meg mindent, még az ultra-lágyon sem járt sikerrel.

A harmadik helyen Ricciardo végzett, aki egy nagyszerű előzést is bemutatott Bottas ellen. Az ausztrál ezzel megint egy fontos dobogót szerzett magának és csapatának. A sor Räikkönennel folytatódott tovább, aki nem lehet elégedett ezzel, akárcsak Bottas az 5. pozícióban.

A pontszerzők között zárt még Hülkenberg, Grosjean, Massa, Ocon és Sainz. A Williams brazil versenyzője az egyik legnagyobb felzárkózást mutatta be a mezőny végéről. Ez a 8. hely megsüvegelendő a tapasztalt pilótától. A Renault német versenyzőjének 6. helye pedig szenzációsnak mondható. Hamilton győzelemmel ünnepelte a 200. nagydíját. Ez pályafutása 58. sikere a Forma-1-ben.