• Autós Hírek
  • Forma-1 Hírek - Hamilton egy hajszállal nyerte meg a második edzést Kínában Räikkönen előtt

Forma-1 Hírek - Hamilton egy hajszállal nyerte meg a második edzést Kínában Räikkönen előtt

Készült: 2018.április.13 16:28 Készítette: Lipták Melinda Írta: Hujber Dávid Kategória: Autós Hírek, Forma1 Hírek Forrás f1hungary.fw.hu

Forma-1 Hírek - Hamilton egy hajszállal nyerte meg a második edzést Kínában Räikkönen előtt
Lewis Hamilton és Kimi Räikkönen mondhatni egy rontott körrel autózott egészen hasonló időt a második szabadedzésen Kínában. Valtteri Bottas és Sebastian Vettel szintén közel volt.
A második szabadedzésen hasonló körülmények fogadták a mezőnyt. Az idő száraz maradt a tréning kezdetére, és az eső csak 5 perccel a leintés előtt kezdett el esni. Röviddel a zöld jelzés előtt a levegő hőmérséklete 18°C volt, míg a pálya hőmérői 20°C-ot mutattak. A hűvösebb, és nagyon szeles idővel adott volt a csapatok számára a kihívás, hogy megtalálják a helyes beállításokat.

A sort Grosjean (1:36.927) nyitotta a Haas versenyzőjeként a Pirelli lágy keverékén. Röviddel ezután a dán csapattárs, Magnussen (1:37.656) is követte a franciát. Gasly ugyancsak az elsők között hajtott ki a garázsból a Toro Rosso-Hopndával. A francia egy 1:38.1-es idővel kezdte a bemelegítést a délutáni programra, szintén lágyon. Közel 10 perc elteltével kezdett el csak igazán aktív lenni a mezőny, így a versenyzők sorra hajtottak ki kínai aszfaltcsíkra.

Így tett Räikkönen is a Ferrarival, aki azonban sokáig nem lehetett kint. A csapatrádión keresztül jelezték a finnek, hogy térjen vissza a bokszba egy hiba miatt. A kisebb szoftveres problémák megoldása után 2007 bajnoka folytathatta a munkát. Ő volt az utolsó, aki mért időt ment, de ekkor még 1 óra 11 perc volt hátra a tesztelésből, szóval nem volt sokat a bokszban a fentebb említett gondok miatt. Az első gyors körén a lágy gumikon rögtön a harmadik helyre ugrott be a két Mercedes mögé.

Pár másodperccel ezután Vettel, ha minimális különbséggel is, de ő került a harmadik helyre, közepes gumikon. A gyengébb keveréken a hátránya 0,2 másodperc volt akkor Hamiltonnal szemben. Bottas a másik Mercedesszel szintén két tizedre volt. Valamivel több, mint 1 óra volt hátra, amikor Räikkönen feljebb kapcsolt a sárga jelzésű gumikon. Először Bottas elé vetődött be, majd Hamilton Mercedesnél is gyorsabb volt.

4 perccel később a címvédő tette meg ugyanazt, mint a Ferrarival Kimi, azzal a különbséggel, hogy ő már az ultralággyal hajtott ki. Az első két szektorban az abszolút leggyorsabb volt az első körén, míg a harmadikban nem tudott javítani. Sokat csúszkált, és néhol inkább driftelt a W09. Bottas megvárta, míg Hamilton befejezi a gyors etapját, és ő is ultralágyon csapott oda a lovaknak. A brittel ellentétben mindhárom szektorban javított. A harmadikban az abszolút legjobb idő volt az övé, de még így sem ment be Hamilton elé. 0.033 másodperc volt a differencia.

Verstappen volt a következő a sorban az ultralággyal. A holland mindegyik szektorában tempósabb tudott lenni, mint azelőtt, ráadásul az elsőben az abszolút legjobb idővel zárt. 2 percig volt a harmadik helyen, mert jött Vettel, aki gyorsabb volt nála a hétvége leglágyabb gumiján. A legjobbak közül ekkor csak Räikkönen és Ricciardo volt adós az ultralágyas körével.

Räikkönen 46 perccel a leintés előtt futotta meg az ultralágyas körét. Az első szektorban a leggyorsabb volt, és a másodikban is javított, addig a harmadikban nem. Ennek ellenére egy hajszálnyival maradt el Hamilton idejétől, aki hozzá hasonlóan bőven hagyott a gyors körében, és szintén az utolsó szektorban bukott sokat. Ricciardo végül nem tette oda magát a lila gumikon, így csak a 9. hely lett az övé, de az jól látható volt, hogy a Red Bull továbbra sem tudja tartani a lépést a gyorsabb Ferrarival, és Mercedesszel. Legalábbis egy körön biztosan, de a versenytempójuk nagyon biztató volt, különösen Ricciardónál. Az ultralágy gumikon Vettel mutatta a legjobb versenytempót, de a németnek még 0,2 másodperc előnye sem volt a Mercedesszel, és a Red Bullal szemben. Közvetlen a leggyorsabbak mögött a legjobb időt Hülkenberg rakta össze, de a Renault német versenyzője így is több, mint 0,8 másodpercre volt, ami megmutatja, hogy még mindig nagyon nagy a különbség a három legjobb istálló, és a többiek között.

A sor a kiváló formát mutató Magnussennel folytatódott tovább, míg a küszködő Grosjean a másik Haasszal csak a 19. helyen végzett. A legjobb 10-ben találjuk még a mezőny két spanyol versenyzőjét. Sainz kapott a csapattársától, addig Alonso adott a csapattársának. Az talán biztató, hogy az MCL33 a sztárpilótája vezetésével 0,3 másodpercre volt a 6. időtől.

Ez azonban még mindig nagyon távol van attól, amit a gárda vizionál, miszerint hamarosan csatlakozhatnak a Mercedes-Ferrari-Red Bull csoporthoz. A két Force India és Gasly a Toro Rosso-Hondával nagyon közel voltak egymáshoz, ami egy jó csatát vizionálhat a hétvégére közöttük. Ezzel szemben Hartley tempója elmaradt, miközben a mezőny utolsó felében szokásos módon a Saubert, valamint a Williamst találjuk.

Az edzés végén Vandoorne leállása okozott némi bonyodalmat, legalábbis a McLaren oldaláról. Belga jobb hátsó kerekét nem rögzítették megfelelően a kiállásnál, amit a versenyző is érzett, és félreállt. Ezzel kicsivel több, mint 10 percet vesztett. Az FIA minden bizonnyal meg fogja büntetni a wokingiakat. Egyre több a hasonló hiba a mezőnyben, ami aggodalomra adhat okot.