• Autós Hírek
  • Forma-1 Hírek - Bottas nyerte az évadzáró Abu Dhabi Nagydíjat Hamilton és Vettel előtt

Forma-1 Hírek - Bottas nyerte az évadzáró Abu Dhabi Nagydíjat Hamilton és Vettel előtt

Készült: 2017.november.26 18:04 Készítette: Lipták Melinda Írta: Hujber Dávid Kategória: Autós Hírek, Forma1 Hírek Forrás Motorsport.com

Forma-1 Hírek - Bottas nyerte az évadzáró Abu Dhabi Nagydíjat Hamilton és Vettel előtt
Valtteri Bottas szerezte meg a 2017-es F1-es szezon utolsó győzelmét, közvetlen Lewis Hamilton és a ferraris Sebastian Vettel előtt. A villanyfényes verseny természetesen teljesen száraz körülmények között vehette kezdetét.
Közvetlen az 55 körös verseny előtt 24°C-os volt a levegő hőmérséklete, míg a pálya hőmérői 31°C-ot mutattak. A startceremónia részeként természetesen megkaptuk a szokásos repülős show-t, ami még ennyi idő után is rendkívül látványos. Nehéz volt szavakat találni rá.

A rajt nagyon sima volt, és csak Magnussen forgott meg a Haas volánja mögött. Brazíliával ellentétben Bottas jól kapta el a rajtot, és megtartotta az első helyét Hamilton és Vettel előtt. Az első kört követően így nézett ki a pontszerzők sorrendje: Bottas, Hamilton, Vettel, Ricciardo, Räikkönen, Verstappen, Hülkenberg, Pérez, Ocon, Alonso.

Érdekesség, hogy a második körben mutatott grafikon alapján az első 12 pilóta senki sem javított a rajtpozíciójához képest, ami már akkor utalhatott arra, hogy egy kevésbé izgalmas verseny várhat a rajongókra. A negyedik körben az FIA megerősítette, hogy Hülkenberg 5 másodperces időbüntetést kap, amiért a Pérez elleni csata részeként levágta a kanyart. Ez nem jött jól számára, hiszen a Renault nagy harcot vívott a konstruktőri 6. helyért.

Az élcsapatok közül a Red Bull kezdte meg a kiállásokat. Verstappen a 15. körben állt ki a friss gumikért. A holland autójának kerekeit 2.1 másodperc alatt cserélte le. A 9. helyre jött vissza. A Ferrarinál Räikkönen volt az első, aki ugyancsak szuper-lágyra váltott. Az ő cseréje azonban már 3.5 másodpercig tartott. Ez nem volt túl gyors a olaszoktól, ami nem meglepő, mivel a maranellóiak idén csak a negyedik leggyorsabb csapat voltak ezen a területen.

Hülkenberg kiállása a 18. körben nagyon rosszul sikerült. A szerelők sokat szerencsétlenkedtek, ami miatt 10.2 másodpercig tartott a csere a Renault-nál. A jobb hátsó gumival voltak gondok. Ennek ellenére a német így is a Force India elé tért vissza a pályára. Ricciardo a 20. körben abszolválta a kiállását. Az ausztrál cseréje sem volt sima: 4.1 másodperc.

A Red Bullnál ugyancsak nem voltak a helyzet magaslatán. Vettel a 21. körben ment be a boksza. A Ferrarinak 2.4 másodpercig tartott a kiállás. Még ebben a körben Ricciardo félreállt egy hidraulikai probléma miatt. Az ausztrál érhetően nagyon csalódott volt. Az utolsó négy futamot három alkalommal sem tudta befejezni, amivel nagyon sok pontot veszített. A szezon során összesen 6 alkalommal esett ki.

A Mercedesnél Bottas kezdte a kiállást, ami 2.5 másodpercig tartott a 22. körben. Két körrel később Hamilton is megtette ugyanazt. Az ő cseréje 2.4 másodperces volt. A finn maradt az élen. A 33. körben jött a dráma a Renault számára. Sainz bal első kerekét rosszul rakták fel, ami egy kiesést eredményezett. Ezzel egy igen biztosnak tűnt pontszerzést dobtak el, amivel csak Hülkenberg maradt reményként a konstruktőri hatodik helyért folyó csatában.

A rendkívül unalmasra és eseménytelenre sikeredett futamot végül Bottas nyerte meg. A finn magabiztosan húzta be az újabb győzelmét, ami pályafutása harmadik ilyen sikere volt. Másodikként Hamilton ért célba, aki most nem tudott mit kezdeni a csapattársával.

A Ferrari az időmérőhöz hasonlóan teljesen veszélytelen volt a Mercedesre, de Vettel-nek ez a harmadik hely is elegendő volt ahhoz, hogy megtartsa a második pozícióját a bajnokságban. Räikkönen pedig Ricciardo kiesésével megelőzte az ausztrált és egy nagy hajrával övé lett a negyedik hely az idei kiírásban. A versenyen a TOP-5 sorrendjét Verstappen zárta.

A holland mindent megtett, amit csak tudott, és noha nem volt messze 2007 Forma-1 bajnokától, megelőzni már nem tudta őt. Közvetlen a top-csapatok mögött Hülkenberg végzett. Ez a 6. hely szó szerint aranyat ért a Renault számára, mely ha a legvégén is, de megelőzte a konstruktőri sorrendben a Toro Rossót. Ezzel a 6. helyen fejezték be az évet a franciák, akik jövőre még jobbak lehetnek. A pontszerzők között találjuk még a két Fore Indiát, valamint Alonsót és Massát. Brazíliában a spanyol világbajnok maradt alul a brazillal szemben, ám most fordult a kocka.