• Autós Hírek
  • Forma-1 Hírek - Az F1 ma már "tudományosan" áll a marketinghez: egy jó sztorit adhatnak el

Forma-1 Hírek - Az F1 ma már "tudományosan" áll a marketinghez: egy jó sztorit adhatnak el

Készült: 2018.január.24 12:16 Készítette: Lipták Melinda Írta: Motorsport.com Kategória: Autós Hírek, Forma1 Hírek Forrás Motorsport.com

Forma-1 Hírek - Az F1 ma már "tudományosan" áll a marketinghez: egy jó sztorit adhatnak el
A Forma-1 marketingigazgatója, Sean Bratches a német auto motor und sporttal beszélgetett a sport online közvetítéséről, a fizetős TV-elérésről és a 2017-es nézőszám-emelkedésről.
A tavalyi évben nőttek a nézőszámok a Forma-1-ben - mi ennek az oka?

Bratches: "A Forma-1 egy jó történetet ad el. A versenyzőkről, a mérnökökről, a márkákról. Mi megpróbáljuk ezeket a szuper történeteket még eladhatóbbá tenni. A digitális csatornákon keresztül betekintést nyújtunk a piacra - olyan emberek számára is, akik eddig nem érdeklődtek a motorsport iránt. Megpróbáljuk a partnereinket jobban támogatni abban, hogy több szurkolójuk legyen."

"A Forma-1 nem foci, ahol az esemény két óra után véget ér. Nekünk az embereket egy teljes hétvégén keresztül szórakoztatni kell, napi hat-nyolc órán keresztül. A szurkolók készen állnak, hogy új élményekbe fektessenek, amíg ezen élmények megérik a pénzüket. Ezért kell növelnünk az értéket. Van akik számára az érték kiegyensúlyozott. A legutóbbi szezon pedig ebből a szempontból bizonyult szórakoztatóbbnak, mint a korábbiak."

És még szórakoztatóbb is lehet.

Bratches: "Igen, már meghatároztunk bizonyos szempontokat, melyek egy jobb bajnokságot eredményeznének. Vettel 14 pontos előnnyel vágott neki a nyári szünetnek, és ez érdekelte az embereket. Ezeket a történeteket pedig jobban kell eladnunk."

Például hogyan?

Bratches: "Az egyik első élményem egy ebéd volt Lewis Hamiltonnal. Megkérdeztem, hogy a Forma-1 logóját miért nem használja a közösségi médiás csatornáin. Azt válaszolta, hogy ezért Bernie megbüntette volna. Amikor olyan szuper sportolóid vannak, mint Lewis, akkor a közösségi médiás jelenlétüket ki kell használnod. Azonnal abban gondolkodunk, hogy a marketinget a 21. századi trendekhez illesszük. A múltban ez hiányzott."

Azonban nem minden új show-elemet fogadtak pozitívan.

Bratches: "A Spanyol GP-n látott első akcióink előtt minden féllel beszéltünk. Sok mindent kipróbálunk, de még messze vagyunk a céltól. Egy olyan "sztárlistán" dolgozunk, akiket az egyes versenyekre meghívnánk, hogy még nagyobb figyelmet generáljunk. A digitális felületek arculatának átdolgozása is tervben van. Ma ez még csak pénzbe kerül. A szurkolók nem láthatnak semmilyen exkluzív tartalmat. Ez azonban meg fog változni. Be fogunk vezetni egy közvetlen stream-szolgáltatást a szurkolóknak, mind az élő, mind a nem élő tartalom esetén."

"A szurkolók ezáltal közvetlenül hozzáférnek az autókról kapott adatokhoz. Minden másodpercben 120 szenzor küld 1,500 adatot. Ebből mi 30-50 adatot kiválasztunk. Ennek egy része érdekes az átlagos néző számára, míg a többi csak a vérbeli szurkolókat érdekli. Néhány ingyen is elérthető lesz, míg az elkötelezettebb rajongóknak fizetni kell a többiért. Az adatokat pedig grafikailag érdekesen előkészítjük és átszabjuk. Egy Verstappen-szurkolót például az érdekel, hogy Max pontosan hol fékez. Ezeket az információkat pontosan a fékezési ponton mutatjuk majd meg."

Ha az online felületen jobb tartalom áll majd rendelkezésre, mint a TV közvetítések alatt, az valahol szomorú is - vagy nem?

Bratches: "A piac bebizonyította, hogy a kettő egyidőben is működik. A többi sportág sokkal messzebbre ment, mint a motorsport. Ez nem azt jelenti, hogy eső esetén hagyjuk a TV-partnereinket, hogy álljanak. 2018-ra egy új TV-grafikai megjelenésen dolgozunk, mely sokkal felhasználóbarátabban mutatja be a tartalmat. Lesznek virtuális szemléltetőelemek, például, hogy az autók a pálya melyik részén találhatóak. A TV-csatornák számára olyan tartalmat akarunk készíteni, ami a saját piacukra szabott.

Amikor megnézek egy nagydíjat az Egyesült Államokban, akkor a sebességet km/órában mutatják mérföld/óra helyett, míg az üzemanyag-mennyiséget literben a gallon helyett. Ez nekem semmit sem mond. Vagyis az amerikaiak és a britek a jövőben gallonban és mérföldben kapják az értékeket. Abban reménykedünk, hogy ezáltal a sport népszerűbbé válik, és a TV-csatornák jobban el tudják adni a programot. Ebben egy előnyös együttműködést látunk."

Ingyenes vagy fizetős közvetítés: mi alapján születik döntés országról országra?

Bratches: "Az ingyenes TV-közvetítés elérést jelent. A pénz azonban a fizetős csatornákban rejlik. Ideális esetben a verseny 25-30%-át ingyenes TV-n kellene közvetíteni, míg a többiért fizetni kellene. Franciaországban és más országokban ez működik. Vannak azonban olyan országok is, ahol erre a modellre rá kell vennünk a piacot. A fizetős TV szempontjából is jó, ha bizonyos versenyek ingyen megtekinthetők. Ez reklám a sport számára."

A Forma-1 számára mikor lesz nyereséges a közösségi médiában való jelenlét?

Bratches: "Azt mondanám, hogy már most is vannak bevételeink. Sok vállalat megértette, hogy a Forma-1 végre ezen a területen is megérkezett a 21. századba. Ez néhány szponzort szerzett nekünk és most nem csak a Liberty Médiáról beszélek. A csapatoknak is sokkal nagyobb a szabadsága a közösségi médiában, vagyis a szponzorok számára ők is sokkal vonzóbbá váltak. Ezt a területet többé nem szabad elhanyagolni. A digitális felületek előnye, hogy azonnal információkat kapunk, a különböző tartalmak mennyire működnek a felhasználóknál. A TV-vel szemben kétirányú a kommunikáció. Ez pedig lehetőséget nyújt, hogy az üzleti modellt a valós időhöz illesszük. Például Austinban készítettünk egy rövidfilmet a versenyzői eligazításról. Ezt két millióan megnézték."

Az olyan PR-események, mint a londoni is volt, mennyire fontosak?

Bratches: "Nagyon fontosak, még akkor is, ha az ilyen típusú események a jövőben nem lesznek ennyire hatalmasak. Valami hasonlóban gondolkodunk Marseilles-ben, Berlinben, Milánóban, Sanghajban és Miamiban, csak nem olyan sok autóval. Marseilles-ben például egy Renault megy majd, hiszen a Renault-nak ez fontos." "Hiszünk benne, hogy a Forma-1 számára fontos ez a kapcsolat a szurkolókkal a versenypályán kívül is. Ezzel olyan emberekhez is eljuthatunk, akikhez korábban soha. A Forma-1 eddig olyan exkluzív volt, hogy csak a tényleg komoly érdeklődést mutató emberek számára lett hozzáférhető. Ugyanez igaz a szponzorokra. A vállalatok rendkívül érdeklődnek ezen események iránt, melyek még nem is képezik a Forma-1 részét."

Ezek az eszközök mind pénzbe kerülnek, vagyis a csapatok vesztenek vele. Mit mondanál a kritikusoknak?

Bratches: "Ha van egy üzlet, amit olyan rosszul adtak el, mint a Forma-1-et, akkor mindenki megérti, hogy az infrastruktúrába be kell fektetni. Korábban nem volt részleg a szponzorokra, a digitális felületekre, a marketingre, a kommunikációra és a szabályokra. Egy nap egy bizonyos mértékig ki fog fizetődni, amit most be kellett fektetnünk."