Forma-1 Hírek - Ki a hibás a rajtbalesetért?! A legtöbben Vettelre mutogatnak...

Készült: 2017.szeptember.18 12:58 Készítette: Lipták Melinda Írta: Motorsport.com Kategória: Autós Hírek, Forma1 Hírek Forrás Motorsport.com

Forma-1 Hírek - Ki a hibás a rajtbalesetért?! A legtöbben Vettelre mutogatnak...
A szingapúri rajtbaleset felkapott téma a paddock-ban. A német AMuS megkérdezte a korábbi versenyzők és a szakértők véleményét. A legtöbben Vettelt hibáztatják.
A TOP 3 sajtókonferenciája ezúttal senkit sem érdekelt. Lewis Hamilton, Daniel Ricciardo és Valtteri Bottas akármit is mondott, a paddock-ban mindenki az első pillanattól kezdve a rajtról beszélt. A nagy kérdés: ki volt a hibás? Vettel, Räikkönen vagy Verstappen?

Először is vegyük át a történteket pártatlanul. Räikkönen vette a legjobb rajtot hármuk közül, Vettel a legrosszabbat. "Az első kanyarban elsőként fordulhatott volna el. Én Vettellel harcoltam." - bizonygatta Verstappen. Räikkönen volt belül, Vettel kívül, Verstappen pedig a kettejük szendvicsében. Vettel ezek után elég komolyan belülre húzódott, hogy lelassítsa Verstappent. Nem tudhatta, hogy Räikkönen egészen belül rakétaként kilőtt eléjük.

Verstappen azonban figyelt, és tudta, hogy a bal oldalán is ott van még egy Ferrari. Vettel miatt viszont akkor is balra kellett kormányoznia, és azonnal megütötte a másik Ferrarit, aki nem tudott hova félrehúzódni - sőt kicsit jobbra is húzódott. A holland szerint a Ferrari finnjének lett volna még egy méter a bokszutca faláig: "Nem volt okunk rá, hogy idegesek legyünk."

A stewardok szerint egy átlagos versenybaleset

A versenyirányítás és a sportbizottság újra ás újra áttanulmányozta a rajtbalesetet. Az összes kameraállásból és onboard felvételből. Kielemezték a telemetria-adatokat és a versenyzők vallomásait. Az FIA versenyigazgatója, Chralie Whiting elismerte, hogy még Ő sem tudta, mi a helyes döntés.

"A történteket hatszor megnéztem. Először azt hittem, Kimi a hibás, majd Max, végül Sebastian. A döntésképtelenségem is azt mutatja, hogy valószínűleg egy normális versenybaleset volt."

Whiting ebben az esetben nem döntött. Ez a sportbizottság dolga. A négy steward - Gerd Ennser, Silvia Bellot, Nish Shetty és Emanuele Pirro - a következő ítéletre jutott: „Figyelembe kell vennünk, hogy a három versenyző közül egyikük sem okolható teljesen vagy elsősorban a történtekért. Ezért is hagyjuk az incidenst büntetlenül."

Nézzük milyen véleményen vannak a korábbi pilóták:

Niki Lauda Vettelt hibáztatta: "Sebastian nem kockáztathatna ennyit. Túlságosan is balra ment. Nyilvánvalóan nem látta Kimit, de számításba kellett vennie, hogyha összeér Verstappennel, akkor defektet is kaphatott volna. Vettelnek ugyanis a vb a tét. Verstappennel nem vívhat ördögi csatákat."

Ezután Webber is a korábbi csapattársát hibáztatta: "Szerintem egy átlagos versenybaleset volt, amikor nem lehet senkit sem egyértelműen hibáztatni. Ha azonban mégis kellene valakit, akkor 70%-ban Seb, 30%-ban Kimi tehetett róla. Seb Max ellen védekezett. Azt, hogy belül még ott van mellette Kimi is, nem láthatta. A holtponton történt. Az egyetlen, aki mindent jól láthatott, az Räikkönen."

Fél óra után Webber még egyszer interjút adott, és kijavította magát: "Még egyszer megnéztem a rajtot. Nem volt igazam, hogy Kimit hibáztattam. Olyan nagy volt a lendülete, hogy nem tudott visszavenni. Seb változtatott a legnagyobb mértékben az ívén, azonban azzal a feltételezéssel, hogy csak Verstappent láthatta - ez csak egy átlagos védekezési manőver volt."

A Sky Sports munkatársai Vettelt kritizálják

Martin Brundle keményebben kritizálta Vettelt: „Végső soron egy tipikus rajtbaleset volt. Ha meg akarjuk tudni, ki hibázott, akkor az Vettel. Nem volt értelme olyan nagyon balra húzódni, még akkor sem, ha Kimi nem lett volna ott. A kockázat, amit Maxxel bevállalt egyszerűen túl nagy volt. Azonban tudta, hogy ellenkezni fog. Max viszont semmit sem tehetett. Sehova sem tudott menni."

"Csak egy kérdésem maradt: Aki megszerezte volna az első helyet, az nem okozott volna balesetet? Nem hiszem, hogy Kimi be tudta volna venni az első kanyart."

Hill egyetért Brundle véleményével: "Seb rosszul mérte fel a helyzetet. Gondolnia kell a bajnokságra, nem pedig a pozíciójára az első kanyarban. A pole pozíció és Hamilton 5. rajthelye ajándék volt neki, amit nem kellett volna továbbajándékoznia. Ezzel túl sok kockázatot vállalt. A sportbizottságnak is őt kellett volna hibáztatni. Seb ugyanis az ütközéssel mindenki mást is veszélybe sodort, akik mögötte jöttek."