Forma-1 Hírek - Itt az új Ferrari – Vettel és Räikkönen gépe - SF71H

Készült: 2018.február.22 18:37 Készítette: Lipták Melinda Írta: Hujber Dávid Kategória: Autós Hírek, Forma1 Hírek Forrás Motorsport.com

Forma-1 Hírek - Itt az új Ferrari – Vettel és Räikkönen gépe - SF71H
A Scuderia Ferrari nem húzta tovább a dolgot, és megmutatta Sebastian Vettel, valamint Kimi Räikkönen 2018-as szezonra tervezett autóját.
A Ferrari nagyon régóta nem ízlelhette meg az igazi győzelem ízét, hiszen legutóbb egyéni címet 2007-ben ünnepelhettek, épp Räikkönen első „olaszos” szezonjában, amit nevető harmadikként húzott be a rivális McLaren, valamint az Alonso-Hamilton duó előtt. Ilyenkor azonban a teljes kép jegyében fontos megemlíteni, hogy Maranello 2008-ban, 2010-ben és 2012-ben is az utolsó utáni pillanatokban bukta el a bajnokságot.

Nyilvánvalóan más lenne a Ferrari teljesítményének megítélése, ha akkor Massa és Alonso felér a csúcsra a márkával. A múlton azonban kár rágódni, és ezzel a Ferrarinál is tisztában vannak, akik 2017-ben egy nagyon erős csomaggal álltak elő, mellyel Sebastian Vettel a nyári szünetig favorit volt. 1 hónap leforgása alatt azonban mindent elvesztettek, de egyúttal nagyon sokat is tanultak a hibáikból, amik mind segíthetnek abban, hogy a 2018-as autó és motor még inkább megszorongassa a címvédőt, aki 2014 óta verhetetlen.

Az elmúlt hetekben rengeteg pozitív belső információ látott napvilágot az új Ferrariról, beleértve a továbbfejlesztett aggregátot is, de eddig a pontig semmit nem láthattunk a végtermékből. A Scuderia számos változtatást eszközölt az új autóján, az SF71H-n, aminek a festése is eltér a korábbiaktól.

„Ha egy új Ferrarit pillantasz meg, akkor az mindig különleges pillanat, különleges érzésekkel”- mondta Maurizio Arrivabene csapatfőnök Maranellóban. „Ha rápillantok az autóra, akkor tisztelettel adózok ezeknek a srácoknak”- utalt a színpadon álló csapattagokra.

„A munkájukra gondolok, a kollégáikra, akik alkatrészről alkatrészre rakták össze a kocsit – intellektuálisan és manuálisan is. Szenvedéllyel és elkötelezetten tették mindezt, sok erőfeszítést tettek bele. Kutattak és fejlesztettek, minden apró részletről gondoskodtak. Nagyon különleges mindez, mert ez az autó itt készül, a mi gyárunkban, Olaszországban. Országunk kiválóságát fémjelezi, annak egy darabkája. Ilyen érzések fognak el, ha egy új autót látok. Köszönöm mindenkinek, aki itt és a GT részlegnél dolgozik.”
Forma-1 Hírek - Itt az új Ferrari – Vettel és Räikkönen gépe - SF71H
Mattia Binotto technikai szemszögből mutatta be az SF71H-t a nagyközönség előtt. „Az autó evolúciót jelent a tavalyihoz képest”- kezdte. „Az már eleve egy jó projekt volt. Próbáltuk megtartani az erősségeit, például az agresszivitását, és azt, hogy jó volt a lassabb pályákon. Ugyanakkor azt is tudtuk, hogy új aerodinamikai fejlesztések is kellettek, hogy megpróbáljunk gyorsabbak lenni a gyors pályákon, és akkor ott van még a megbízhatóság is.”

„Ami változott: a legfőbb különbség, hogy nagyobb lett a tengelytáv tavalyhoz képest. Az oldaldobozok és a hűtőnyílások még agresszívebbek és innovatívabbak, mint tavaly voltak. Összességében az egész csapat fantasztikus munkát végzett a burkolatokkal, azzal, hogy nagyon szűkre vették azt – nagyon keskeny a kocsi karosszériája.”

„A leglátványosabb változás a Halo. Ez a versenyzők biztonsága miatt került fel, nagyon is látható eszköz és szem előtt van. Nem valami sima feladat kivitelezni, mert hat az autó súlyára, a súlypontjára, a légbeömlőre, ami a motorhoz vezeti a levegőt, és a hátsó szárny felé tartó áramlatokra is. Elég sok erőfeszítést igényelt, hogy minden megfelelően működjön”- foglalta össze.
Forma-1 Hírek - Itt az új Ferrari – Vettel és Räikkönen gépe - SF71H