Forma-1 Hírek - Az FIA nem hagyja annyiban, megoldásokat vár a bokszkiállásokra

Készült: 2018.április.18 19:47 Készítette: Lipták Melinda Írta: Hujber Dávid Kategória: Autós Hírek, Forma1 Hírek Forrás f1hungary.fw.hu

Forma-1 Hírek - Az FIA nem hagyja annyiban, megoldásokat vár a bokszkiállásokra
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a következő hetekben folytatja az egyeztetéseket a Forma-1-ben szereplő istállókkal a bokszkiállásokkal kapcsolatos kérdések miatt.
A 2018-as szezon eddig részben a rosszul rögzített kerekekről is szól. Az évadnyitó ausztrál hétvégén emiatt a Haas egy nagyon jó eredménytől esett el. Romain Grosjean, és Kevin Magnussen is hasonló hiba miatt állt félre.

A leglátványosabb hiba a Ferrari részéről történt, amikor Kimi Räikkönen Bahreinben úgy kapott zöld jelzést, hogy a jobb hátsó kerék a régi volt. Az elgázolt szerelő kettős lábtörést szenvedett. Noha technikai hiba okozta a súlyos incidenst, az FIA 50 ezer dollárra büntette az olaszokat, akik Kínára már módosítottak a procedúrájukon.

Sanghajban a McLaren hibázott, amikor Stoffel Vandoorne a szabadedzésen leparkolt, szintén egy rosszul rögzített abroncs miatt. Az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting a Motorsport.com kérdésére elmondta, folytatják a megbeszéléseket, az egyeztetéseket a csapatokkal, hogy biztonságosabbá tegyék a bokszkiállásokat.

„A közelmúltban már tanultunk valamit erről. Mindent meg kell vizsgálnunk, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk, mindenki a helyes sorrendet követi.”

A csapatok számára az a legfontosabb, hogy a kiállásnál minél hamarabb útjára engedjék a pilótáikat. Jelenleg egy automata rendszer dolgozik a kiállásoknál. A szenzorok akkor jeleznek, ha a kerekek már a helyükön vannak, és ha mind a négy kerék rögzítve van, a versenyző megkapja a zöld jelzést. A Ferrarinál az egyik ilyen érzékelő hibásodott meg, ami az esetet eredményezte.

Whiting további intézkedéseket akar a biztonság javítása érdekében. Szerinte minden csapatnak két érzékelőt kell használnia a pisztolyon. Az egyik a nyomásért felelne, mellyel megbizonyosodhatnak arról, hogy a kerékanya a megfelelő módon kerülne a helyére, míg a másik azt erősítené meg, hogy a kereket már rögzítették. „Ezután a szerelő megnyomja a gombot, és az autó elindulhatna.”

A Renault technikai igazgatója, Bob Bell inkább egy standard rendszert részesítene előnyben, mivel a technika csapatonként eltér. Whiting szerint nincs szükség erre: „Csak meg kell győződnünk arról, hogy mindkét feltétel teljesül, és anélkül lehetetlen legyen kiengedni a versenyzőt.”