Forma-1 Hírek - A Red Bull már most eldöntötte, hogy a Hondával folytatja tovább?

Készült: 2018.március.13 09:28 Készítette: Lipták Melinda Írta: Hujber Dávid Kategória: Autós Hírek, Forma1 Hírek Forrás f1hungary.fw.hu

Forma-1 Hírek - A Red Bull már most eldöntötte, hogy a Hondával folytatja tovább?
Annyira meggyőzhette a Red Bullt a japán gyártó, hogy a vezetőségnek immáron nincs min gondolkoznia a Renault motorjait illetően. Sokáig arról szóltak a hírek, hogy a Renault 2019-től nem fog motorokat adni a Red Bullnak az F1-ben, miután a franciák nem akarják a riválisukat támogatni.
Nemrég fordult a kocka, és a Renault májusig adott határidőt az osztrák bajnoknak, hogy döntsön, miszerint akarnak hosszabbítani, vagy sem. A Red Bull nem véletlenül adott zöld jelzést a Toro Rossónak a Hondára, hiszen velük tesztelik le a japánok új egységét, miután meg voltak győződve arról, hogy a korábbi bukásokért a McLaren volt a felelős.

Nos, a téli teszteken a Honda 2018-as motorja kifogástalanul teljesített, és a Toro Rossónál ódákat zengtek az erőforrásról, mely szerintük nemcsak megbízható, hanem erősnek is tűnik. Erre még a Hondánál sem számítottak, hiszen Wokingban éveken csak szenvedtek, de Faenzában egy teljesen más kapcsolati rendszert építettek ki, mely a jelek szerint nagyon is működőképes. És mondhatjuk ezt annak ellenére, hogy a váltás nagyon későn történt meg, de a motor működik az új STR-ben.

Az új pletyka az, hogy a Red Bullnál már nem gondolkoznak a Renault alternatíváján, és a Honda mellett tették le a voksukat, akikkel egy ideje már közösen dolgoznak a háttérben, hogy jó eredményeket érjenek el. A Red Bull hisz abban, hogy ami nem sikerült a McLarennel, az velük menni fog, és a japánok motorjával bajnoki címeket szerezhetnek.

A Honda természetesen nagyon nyitott arra, hogy a Red Bullnak is szállítsanak motorokat, miközben továbbra sem mondtak le arról, hogy újra egy gyári istállóval versenyezzenek. Eddig a Toro Rosso volt az opció, de ha a partnerség sikeres, ez akár a Red Bull is lehet, amiről hónapokkal ezelőtt a Porsche kapcsán pletykáltak.

A sajtóban még mindig sok a kérdőjel ezzel kapcsolatban, különösen az új motorszabályokat illetően, amik 2021-től lépnek érvénybe. Ne feledjük, a Red Bull partnere, az Aston Martin a Cosworth-tal közösen tervezhet saját motort, és adott esetben ez is kézenfekvő megoldás lehetne az osztrákoknak. De mi van, ha addigra a Honda motorja beérik, és nagyon versenyképes lesz a Red Bullban?

A paddockból érkező pletykák szerint a Red Bull mindössze néhány évre szóló szerződést kötne a japánokkal, hogy a 2021-től életbe lépő új motorszabályok után több lehetőség is az istálló rendelkezésére álljon. Az FIA június első napját szabta meg határidőnek. Eddig van ideje a csapatoknak arra, hogy megerősítsék, 2019-ben milyen motorral versenyeznek. A Toro Rosso biztosan marad a Hondával, de lehetséges, hogy a Red Bull is csatlakozik ehhez a körhöz.

A 2021-es motorszabályokkal gyakorlatilag mindenki a nulláról kezdené meg a versengést, így a Mercedes nagy előnye is eltűnhet. Ez nemcsak a Honda számára lenne jó hír, hanem a Ferrarinak és a Renault-nak is, valamint a potenciálisan újonnan érkezőknek.