Forma-1 Hírek - 2019-re bevezetik a minimum versenyzősúlyt a Forma-1-ben?!

Készült: 2018.január.22 11:45 Készítette: Lipták Melinda Írta: Motorsport.com Kategória: Autós Hírek, Forma1 Hírek Forrás Motorsport.com

Forma-1 Hírek - 2019-re bevezetik a minimum versenyzősúlyt a Forma-1-ben?!
A Forma-1-es Bizottság tervbe vette, hogy új minimum súlyhatárt szab meg a Forma-1-es versenyzők számára a 2019-es szezonban. A Stratégiai Csoport tegnapi, londoni meetingjén a versenyzők súlyhatára csak az egyik témát jelentette. Az ötlet azonban nem nyerte el mindenki tetszését, vagyis a 2018-as szezonban már nem kerül bevezetésre.
2019-re viszont nem szükséges teljes egyetértés a csapatok részéről. A javaslatot ennek megfelelően előterjesztették az F1-es Bizottság elé, akik belegyeztek a 2019-es bevezetésbe - számolt be róla az F1 Fanatic. A minimum súlykorlát 80 kg-ot jelent.

Azon versenyzőknek, akik ennél könnyebbek, ballasztot kell tenni az autójába, hogy elérjék ezt a határt. A szabályok szerint a versenyzők és az autók ballasztjait külön kezelik majd. Erre azért van szükség, mert a szabályváltoztatások növelték az F1-es autók minimumsúlyát, így pedig a magasabb versenyzők komoly hátrányba kerültek.

A halo 2018-as bevezetése is jelentősen növelte a biztonsági eszközök súlyát a pilótafülke környékén. 1995-ig a versenyzők súlya nem is képezte az autó súlyának részét - ekkor azonban az autó minimumsúlyát 80 kg-mal növelték, 595 kg-ra, beleértve a versenyzőt is.

A Stratégiai Csoport további változtatásokat is megvitatott a versenyzőket beazonosító rajtszámokat és a versenyhétvége programjának átalakítását illetően - 2018-ra azonban semmilyen változtatásban sem tudtak megállapodni.